AltinDekor Fondan 1kg - Teget Plavi
AltinDekor Fondan (Teget Plavi)
- - Boja fondana: teget plava
- - Neto količina: 1kg (1000g)
- - Odličan izbor za dekoraciju torti
- - Idealan za izradu ukrasa
- - Lahko se razvlači bez pucanja, ugodnoga je mirisa i ukusa
AltinDekor Fondan (Teget Plava)
Fondan (koji se još naziva ticino) je slatka masa koja se koristi za dekoriranje torte i rjeđe kolača, iako se može koristiti i u tu svrhu. Ukratko, fondan se koristi kako bi se dobila glatka površina torte, a od te mase se rade i ukrasi za tortu.
Obzirom da su svi sastojci fondana mase jestivi, njenim korištenjem ne treba izbjegavati dijelove torte nego se sve može jesti što je posebno korisno za dječje rođendane.
Pakovanje u kantici je praktično te će čuvati svježinu i mehkoću fondana do sljedeće upotrebe. Fondan je idealan za dekoracije torti, kolača,mafina te izradu figurica.
Lahko se razvlači bez pucanja, ugodnog je mirisa, ugodnog ukusa te ne topi se u uslovima nagle promjene temperature. Fondan je dovoljno da lagano razvaljate rukama te ga razvučete na željenu veličinu.
Priprema torte na kojoj će biti položen fondan
Kod slaganja torte se treba pobrinuti da zadnji sloj torte tj. vrh nema puno kreme nego da bude postavljen biskvit i da između redova biskvita nema puno lagane kreme jer će fondan pritisnuti tortu te će se ona spustiti.
Prvi red torte mora biti najteži. Cilj je da torta prije stavljanja mase bude čvrsta i stabilna. Da bi se osigurala stabilnost torte poželjno ju je napraviti dan prije prekrivanja fondan masom (bez prekrivanja kremom), gornji sloj prekriti masnim papirom i na njega staviti praznu tacnu. Tako će se torta stisnuti koliko treba i spustiti onoliko koliko bi se spustila pod fondan masom i to prije stavljanja glazure i ukrasa.
Ako se izostavi ovaj postupak, torta će se nakon stavljanja mase spustiti, što znači da će nastati višak fondana. Kako bi se fondan masa kasnije mogla zalijepiti za tortu, sljedeći dan je potrebno cijelu tortu namazati kremom od maslaca ili šlagom. Dakle idealno je da krema na koju će se lijepiti fondan bude slatka i da bude na bazi maslaca jer će se tako fondan lakše zalijepiti za tortu.
Nakon otvaranja pakiranja
Fondan se na zraku suši i zbog toga je odmah nakon otvaranja potrebno odvojiti količinu koja će se iskoristiti, a ostalo omotati u prozirnu (ljepljivu) foliju kako bi se spriječio dotok zraka. Preostala masa se ne bi smjela držati u frižideru nego u suhoj hladnoj prostoriji.
Također, da bi se masu moglo lakše obrađivati, bojati i razvaljati potrebno je lagano ugrijati masu. U zagrijavanju ne treba pretjerivati, cilj je da se masa samo malo opusti.
Bojanje mase jestivim bojama
Fondan masa se boji prije valjanja i polaganja na tortu. Fondan se može kupiti već obojen i teško je mijenjati njegovu boju osim dodavanja crne boje u slučaju da se želi postojeća nijansa želi potamniti. Zbog toga se najčešće boje samo bijele fondan mase.
Za bojanje mase se najčešće koriste boje u gelu i boje u prahu (cijene i vrste gel boja možete pogledati ovdje, a boje u prahu ovdje). Ne mogu se sve jestive boje koristiti za bojanje fondana pa se o tome treba raspitati kod kupnje boja.
Izrada ukrasa od fondan mase
Često se ukrasi rade dan prije izrade torte i glazure od fondana. Ukrasi se rade još dok je fondan masa mehka. Fondan je tada lahko obrađivati, kao kada se radi sa plastelinom. Ako se jedan ukras radi od više ”dijelova” ukrasa, dijelovi se međusobno lijepe slatkom vodom.
Ukrase je teško raditi samo rukama pa se za tu svrhu koriste alati za ukrašavanje fondan mase ili običnim alatima za ukrašavanje torti i kolača. Naše alatiće za fondan možete pogledati klikom na ovaj link (9 alatića), ili ovaj (12 alatića).
Čuvanje torte
Torta se smije čuvati u frižideru (neobrađena masa i ukrasi ne smiju), a prije posluživanja bi gotova torta trebala stajati na sobnoj temperaturi. Razlog je taj što će se fondan masa u frižideru navlažiti i moguće je da će biti vidljive kapljice (kao rosa).
Takva torta se mora osušiti na sobnoj temperaturi, a nikako se ne bi smjela brisati krpom ili salvetom. Ovakva torta se može ukrašavati sa svime što se koristi i za druge torte i kolače.
Ako se ispod fondana primijeti mjehurić sa zrakom koji se nije istisnuo prilikom polaganja fondan mase, mjehurić se može probušiti čačkalicom. Ako se torta poslužuje djeci, ona će najvjerojatnije pojesti svaki dio torte.
Deklaracija
Sastojci
Šećer, Krompirov škrob, Voda, Modificirani krompirov škrob, Glukozni sirup, Hidrogenizirana biljna mast (Palma), Mlijeko u prahu, Humectant (Glicerol E422), Stabilizatori: Arabika guma (E414), CMC (E466), Xanthan guma (E415), aroma (vanilija), Konzervans (E202). Bojilo(E171, E133, E127).
Hranjive vrijednosti (na 100g)
- - Energetska vrijednost: 1675kCal (400kJ)
- - Ukupno masnoće: 10g
- - Zasićena masnoća: 7.5g
- - Ugljikohidrati: 80g
- - Šećer: 77,2g
- - Proteini: 0.7g
- - Sol: 0g
Alergenti
Sadrži mlijeko u prahu.
Napomena
Čuvati na hladnom (maksimalno 25 °C) i suhom mjestu. Pakovanje čuvati zatvoreno nakon svake upotrebe.
Pogledajte naše ostale proizvode iz kategorije
Pratite nas na instagramu
Posjetite i našu facebook stranicu
E-mail: karmelia.bih@gmail.com
Uvijek uz vas Karmelia.ba